Strona poświęcona właściwościom oleju kokosowego.

Wady i przeciwwskazania

  • Z drugiej strony, pojawiają się badania, wykazujące, że olej kokosowy ma również zdolność do podnoszenia poziomu „złego cholesterolu” LDL (co jest niekorzystne w przypadku ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Takie działanie wykazuje wcześniej wspomniany kwas laurynowy.)
  • Porównując olej kokosowy do innych olejów roślinnych, przegrywa on z nimi „jakościowo” i uznawany jest za gorszy ze względu na podnoszenie poziomu cholesterolu ogółem, czego inne oleje roślinne nie czynią (choć podkreśla się, że nie jest to tak wysoki wzrost, jak w przypadku masła).

Pamiętaj, że to do Ciebie należy ocena oleju kokosowego, sami naukowcy twierdzą, że wymaga on dalszych, wnikliwych i dobrze zaprojektowanych badań. Pomimo sprzecznych opinii szał na olej z kokosa trwa, a mnogość jego właściwości i zastosowań sprawia, że coraz więcej osób z niego korzysta i to nie tylko w kuchni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *